Какъв е законът за използването на детски седалки в автомобил?

В тази статия ще ви дадем кратки отговори на няколко важни въпроса свързани с детските обезопасителни седелки или както по често ги наричаме - детските столчета за кола :


1. Какъв е законът за използването на детски седалки в автомобил?
2. До колко години е необходимо да се ползва детско столче за кола?
3. Какви са изискванията за безопастност при детските столчета за кола.
и други въпроси свързани с тази тема..


ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПРАВИЛА ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА ДЕТСКИ ОБЕЗОПАСИТЕЛНИ СЕДАЛКИ за деца пътуващи в автомобил на територията на България са вече задължително въведени и у нас,  и трябва стриктно да се спазват от месец януари 2015 година. За голямо съжаление не всички родители го правят и някои от тях гледат пренебрежително на този толкова важен въпрос.

В Закона за движение по пътищата са взети предвид европейските нормативни правила, въз основа на които са посочени и новите изискванията за обезопасяващи системи за деца и в България:

КАКВИ СА ПРОМЕНИТЕ И ИЗИСКВАНИЯТА ЗА ПЪТУВАНЕ НА ДЕЦА В АВТОМОБИЛ СЪГЛАСНО ЗАКОНА ЗА ДВИЖЕНИЕ ПО ПЪТИЩАТА

В член 137 са посочени конкретно изискванията за системите за обезопасяване на деца, пътуващи с превозни средства.

В точка „б“ са посочени петте групи според теглото на децата. 

Какви видове групи столчета за кола има?

При избора на столче за кола трябва  да се ръководите от тяхната класификация по групи в зависимост от теглото на децата: 

група 0 – за деца с тегло под 10 kg;

група 0+ – за деца с тегло под 13 kg;

група I – за деца с тегло между 9 и 18 kg;

група II – за деца с тегло между 15 и 25 kg;

група III – за деца с тегло между 22 и 36 kg.


Освен това те се разделят на още два класа: 

пълен клас – включва цялостна обезопасителна система за децата с всички компоненти и устройства за прикрепване, в някои случаи и допълнителна седалка или база, върху която се закрепва основната.

непълен клас – включва частично обезопасителна система, т.е. столче или седалка, която се ползва в комбинация с колана за възрастни на автомобила. В точка „в“ се посочва, че за деца с ръст по-малък от 150 см се използват системи за обезопасяване от пълен или непълен клас, в съответствие с посочените от производителя данни за височина и тегло на децата за съответния модел столче.

В точка „в“, (3), се посочва, че деца под 3 годишна възраст не могат да пътуват в кола без обезопасяваща система, а децата над 3 годишна възраст и с ръст по-малък от 150 см не трябва да се возят на предна седалка.


ИЗИСКВАНЕ ЗА ДЕАКТИВИРАНЕ НА ВЪЗДУШНАТА ВЪЗГЛАВНИЦА

В точка „в“, (5), се посочва, че при пътуване на дете в столче за кола въздушната възглавница пред седалката трябва да е деактивирана.


ЗНАЧЕНИЕТО НА ПРАВИЛНОТО ИНСТАЛИРАНЕ НА СТОЛЧЕТО

Много е важно столчето да бъде закрепено правилно, в зависимост от начина подходящ за модела. Така то няма да се наклони напред или настрани при евентуален сблъсък и ще задържи детето в него, а това ще осигури защита от нараняване.

Правилното инсталиране е първата гаранция за безопасност на детето. Неправилно инсталираното столче ще се наказва като нарушение.

При закрепването на детето в столчето трябва да се използва само диагонален колан, освен при моделите, при които се използва колан, преминаващ над ханша, или закрепването е с точките на системата ISOFIX.


ВИДОВЕ БУСТЪРИ

Бустърите са два вида: с висока облегалка и без облегалка. И двата вида бустъри повдигат детето достатъчно, за да използва колана на седалката. Бустърите с висока облегалка са подходящи за коли, които нямат опора за глава над седалката, или за коли с ниски седалки. Бустърите без облегалка са обикновено по-евтини и по-лесно могат да се преместват от една кола в друга.

Обикновено бустърите не се закрепват към седалката на колата, а просто се поставят върху нея. Някои модели могат да се закрепват към седалката, използвайки долните опорни точки с изофикс.


ПРАВИЛНО ПОСТАВЯНЕ НА КОЛАНА ПРИ ИЗПОЛЗВАНЕ НА БУСТЪРИ

Често бустърите имат пластмасов клипс или водач за правилно поставяне на колана на седалката. В книжката с инструкции към всеки бустър има съвети за използването на клипса или водача за правилно закрепване.

Долната част на колана трябва да преминава ниско долу над горната част от ханша на детето.

Горната част на колана трябва да преминава над средата на гръдния кош и рамото, в никакъв случай над врата.


РИСКОВЕТЕ ЗА ДЕЦАТА, КОИТО СА НА ВЪЗРАСТ ЗА ПЪТУВАНЕ С БУСТЪРИ, НО ИЗПОЛЗВАТ САМО КОЛАНА НА СЕДАЛКАТА

Децата, които са на възраст за използване на бустъри за повдигане и по-надеждно закрепване, но използват само колана на седалката, са изложени на рискове от нараняване на главата, гръбначния стълб и коремната област при евентуален сблъсък.

Много е важно да се знае как да защитим детето по време на пътуване, тъй като все още много родители пропускат използването на бустър и преминават към използване на колан за детето, преди то да е достатъчно голямо. Рисковете, на които подлагат децата си, могат да се избегнат с използване на бустър.

Често след училище един родител взема не само своето дете, но и съученик или съученичка, живеещи в съседство. Проучванията са установили, че в такива случаи рядко се използват бустъри за всички деца в колата. Това също води до риск от сериозни наранявания на возещите се без бустъри деца при евентуален сблъсък.


В КАКВИ СЛУЧАИ СЕ ДОПУСКА ДЕТЕТО ДА ПЪТУВА В КОЛАТА БЕЗ ДА Е В СПЕЦИАЛНО СТОЛЧЕ

Ако възникне непредвидена ситуация, изискваща пътуване на късо разстояние, се допуска детето да пътува без да е закрепено в специално столче, ако в момента не може да му се осигури такова.


ЗАЩО НЕ СЕ ДОПУСКА ПЪТУВАНЕТО НА ПО-МАЛКИ ДЕЦА В БУСТЪРИ

Бустърите обикновено са седалки, повдигащи детето. Те не предлагат голяма степен на  защита, каквато предлагат столчетата за по-малки деца. 

Това не означава, че трябва непрекъснато да сменям столчетата с порастването на детето ми. Повечето производители са комбинирали групите по между си, така че столчетата да се разпъват или да им се махат елементи и по този начин да пасне на следващата група килограми и сантиметри. Най-удачният вариант при избора ми на столче е да отида на консултация в специализиран магазин, в който да ме ориентират сред разнообразието, да определим заедно кое е най-подходящо за нашата кола и дете и да ми покажат как се монтира. Важно е да следя дали на етикета на столчето е посочен актуален стандарт, на който то да отговаря.


Ако се наложи да се возите с такси?

За сега в България таксиметровите автомобили нямат задължение да осигуряват допълнителна седалка за превозване на деца. Затова, когато се налага да ползвам услугите на такси и то не разполага със собствено столче, то детето задължително трябва да се вози на задна седалка, ако е с ръст под 150 см. 


И накрая да повторим още веднъж някой от най-основните неща

С промените в закона - възрастта, в която детето трябва да гледа назад обратно на посоката на движение , се увеличава от 9 на 15 месеца.  Деца на възраст до година и 3 месеца задължително трябва да бъдат поставяни в столче за кола монтирано обратно на посоката на движение при пътуване с автомобил. 

Според вече действащия закон всички деца с ръст до 150 сантиметра трябва да се возят в детско столче за кола, разположено на задната седалка, или ако са на предната седалка, въздушната възглавница трябва да е деактивирана. 

Най-безопасното място за превозване на дете в кола е задната средна седалка, на която трябва да бъде закрепена детска кошница, столче или подложка с колан. 

Законопроектът предвижда още детските столчета да се тестват и при страничен удар на автомобила, а не само при челен и заден удар както е било в предишните години. Ще се анализират нараняванията на главата и врата, освен на гръдния кош. Целта е да се повиши ефективността на системите за обезопасяване на деца.

И ОЩЕ няколко важни правила за безопасност извън закона:

Не трябва да забравяте да закопчавате коланите на самото столче, така че да остава не повече от 2-3 пръста разстояние между колана и тялото на детето. Ако то може да си извади ръцете или да се измъкне, то или не е правилно закопчано, или столчето не му е по мярка.  Всякакви други пособия за закрепване на коланите, например клипсове, са противопоказни.

По съвет от Националната администрация по безопасност на транспорта на САЩ точно по тази причина не бива да слагаме детето си със зимно яке в столчето за кола.  Заради обема на якетата - коланите не могат да бъдат стегнати достатъчно добре, така че да изпълняват функцията си и се създава голям риск от изплъзване от столчето при евентуален сблъсък.

На последно място е по-добре да преместите всичкия по-обемист багаж от купето в багажника на автомобила, защото при инцидент или рязко спиране свободните предмети могат да наранят детето ми.


За още актуални новини от Бебе Маркет последвайте страниците ни в Facebook и Twitter  

или разгледайте нашите актуални предложения в Instagram

Редактори: Гергана Иванова

Източник : Бебе Маркет София

Бебе Маркет онлайн е 100% съобразен с регламента 2016/679 на ЕС за GDPR.

Write a comment

Note: HTML is not translated!
Sign in with Sign inSign inSign in