Как да изберем най-хубавото и най-изгодно столче за кола?



Как да си изберем най-хубавото и най-изгодно столче за кола?


Някои от основните критерии, който трябва да следвате при избора ви на добро или отлично столче за кола, трябва да са следните :

  • Столчето ТРЯБВА да е сигурно и надеждно - Можете да не купите най-скъпото, най-рекламираното или най-прехваленото столче, НО никога не купувайте едно от най-евтините столчета за кола, които ви попаднат - ЗАЩОТО те със сигурност са конструирани и произведени с много компромиси и евтини материали - макар и понякога на външен вид тези евтини столчета да изглеждат чудесно!

  • Столчето ТРЯБВА да е ново - Не купувайте също и столче за кола втора употреба защото не знаете какво е претърпяло, как е изглеждало преди да бъде почистено и как е използвано преди да попадне при вас. Възможно е да е претърпяло инцидент и да има незабележими пукнатини, което много трудно се установява без да бъде разглобено.

  • За столчето трябва да има отзиви - Понякога отзивите в Интернет могат да ни донесат изключително полезна информация, без значение дали те са положителни или отрицателни, но и в двата случая ни дават поводи за размисъл и ни помагат при избора на столчето за кола.

*********************

В тази статия ще ви дадем още и кратки, но полезни отговори на няколко важни въпроси свързани с детските столчета за кола :


1. Какъв размер бебешко столче за кола да си избера и да купя?

2. Как да сглобя моята нова бебешка или детска седалка за кола?

3. Как да избера най-доброто детско столче за кола?

4. Как да монтирам и как да използвам правилно детската седалка за кола?

  • В някоя от предишните ни статии можете да научите също - кои са най-сигурните бебешки столчета за кола!

*********************

Несъмнено една от най-важните покупки преди да се появи вашето бебе, наред с бебешката количка и бебешкото креватче - е бебешкото столче за кола.  Бебешкото столче за кола е съществена и основна част от сигурността на пътя, която може да спаси живота на детето в случай на инцидент. Това е и причината да ви препоръчаме да отделите повече време в разучаване на различните варианти и множество модели при избора на подходящата седалка.

На пазара в България има голямо разнообразие и при всички различни модели - целият процес може да ви се стори леко объркващ. Не се плашете – не е необходимо а и ние не ви съветваме да купувате най-скъпата седалка, оборудвана с една камара допълнителни функции. Често тези допълнения и екстри се оказват напълно излишни.

Полезни съвети за избора на бебешка седалка за кола

Когато купувате бебешка седалка, най-добре е да пробвате няколко модела в колата си преди да вземете крайното решение. Ако това не е възможно, опитайте се да намерите търговец на дребно, който има избор от столчета и е готов да ви помогне с напасването. Друг вариант е да поразпитате приятели, които имат вече столчета и опит в монтиране на бебешки седалки.

Важно е да проверите дали вашата кола има Isofix конектори. Те са предназначени първо да захванат стабилно столчето за кола и второ да улеснят монтирането на столчето към седалката във вашата кола. Добрата новина е, че повечето съвременни семейни коли вече са оборудвани с такава система Изо фикс. Обикновено се намират между задните седалки и облегалките на автомобила.

За да улесните максимално напасването на бебешката седалка, разгледайте онлайн упътванията на продуктите, които харесвате, за да видите дали са съвместими с модела на колата ви. Ако редовно ползвате повече от един автомобил трябва да проверите дали бебешката седалка ще може да се монтира лесно и там.

Помислете как ще използвате седалката за кола. Ако ще се налага твърде често да я ползвате, т.е. да я вкарвате и изкарвате непрекъснато, може би ще е по-подходяща по-лека седалка тип кошничка, чиято основа /база/ да остава закрепена на седалката в колата.

Най-сигурните бебешки столчета за кола

Един от най-често задаваните въпроси на младите родители е: Как да изберем достатъчно надеждна и добра бебешка седалка? Накратко, всички бебешки столчета за кола трябва да отговарят на стандартите на Европейския Съюз. В днешно време всички продукти на пазара трябва да отговарят на критериите за качество. Следователно – всички са сигурни, но има някой неща, които да наклонят везните при избора на бебешко столче за кола.

Функции за безопасност на столчето за кола

Ето четирите най-важни функции, според които да изберете бебешкото столче за кола:

Наличие на IziFix Системаналичието на този тип захващане увеличава значително стабилноста и безопасността на столчето за кола.

Наличие на 5-точкови колани – системата се състои от две коланчета през раменете, две през кръста и един между крачетата на бебето. Петте колана се срещат и закопчават с тока при коремчето на бебето. 5-точковите колани са по-сигурно от 3-точковите понеже при евентуален инцидент разпределят силата пт удара по-равномерно. Друго предимство на този вид закопчаване е, че държат бебето на място. Така то няма как да се измести в по-опасна за него позиция.

Наличие на Протектори за страничен удар – в около четвърт от катастрофите, сблъсъкът идва отстрани, а не отпред. Затова е добре да изберете бебешко столче, което има такива протектори. Все още няма определен стандарт за качество на стрничните протектори при седаликите за бебета. Това значи, че няма системни тестове за качество на протекторите. В този ред на мисли, твърденията, че някоя марка предлага по-добра протекция при страничен удар трябва да се приемат с доза съмнение.

Наличие на удобно и лесно стягане на коланите – За да бъде максимално подсигурено бебето, то коланите, които се слагат през раменете на бебето, трябва наистина да пасват и прилягат добре. Ако стягането на тези колани става лесно и удобно, то вие ще можете да ги регулирате по-лесно, намирайки перфектния натиск за детето .

Какъв размер бебешко столче за кола да купя?

Детските столчета за кола са разделени на три основни Големи групи в зависимост от възрастта и теглото на вашето дете:

Група 0+ – по-голямата част от тези съвременни седалки за кола имат възможност и трябва да се монтират с гръб към посоката на движение. Това е доказано най-безопасния начин на придвижване за децата през последните години. Подходящи са за бебета на възраст до около 13/15 месеца или с тегло до 13 кг; някои от тях могат да бъдат използвани и с детската ви количка, което понякога е голямо удобство;

Група 1 – седалки, обърнати напред по посока на движението. Подходящи са за деца, които тежат между 9 и 18 килограма; или са на възраст от около 9 месеца до 4 и половина годинки;

Група 2/3 – към тази група спадат подсилените седалки с висока облегалка. Те са подходящи за деца, които тежат между 15 и 36 килограма; или на възраст от около 3 до 12 години;

На пазара също така се предлагат и комбинирани седалки, група 0 + / 1 например. Те са подходящи от раждането до момента в който детето ви тежи около 18 кг или е на възраст около 4 и половина годинки. Тези столчета са много по-изгодни, но определено не предлагат същото ниво на защита и комфорт като тези, които отговарят точно на нуждите , килограмите и възрастта на детето.

Сглобяване на бебешка или детска седалка за кола

Изключително опасно и незаконно е да возите вашето бебе в столче за кола, обърнато с гръб на посоката на движението и поставено на предната седалка, АКО на нея има активна въздушна възглавница. Като цяло поставянето на столчета обърнати по посока на движението на предната седалка на автомобила, въпреки че е незаконно, не е и добър вариант за детето. Винаги е по-безопасно за децата да пътуват в задната част на автомобила.

Внимание !! За максимална безопасност на вашето дете - Уверете се, че вашата нова седалка е поставена и монтирана правилно в автомобила, като следвате инструкциите на производителя.

Удобство при почистване

Ако нямате късмет, честичко може да ви се налага да почистване бебешкото столче за кола. Това е и причината, поради която е добре да вземете предвид удобството при почистване, когато избирате столче. Седалките, изработени от гладка и/или водоустойчива материя, ще се почистват по-лесно в сравнение с бебешките седалките направени от материя с текстура или попиваща материя. А най-добре е седалката да има махаща се и перяща се тапицерия. 

Имайте предвид, че може да изпитвате затруднения при махането или слагането на тапицерията. Затова запомнете внимателно начина по който сваляте тапицерията за да можете след това лесно да я сложите обратно на столчето след като сте я изпрали.

Използване на бебешка или детска седалка за кола

#1 Опитвайте се, за по голямо удобство и безопасност – винаги да поставяте бебето си в седалката за кола от страната на тротоара, като преди това му съблечете връхните дрехи.
#2 Уверете се, че бебето е здраво и удобно поставено в столчето в съответствие с инструкциите на производителя. Когато купувате столчето за кола, помолете персонала да ви покаже как точно да поставите бебето си в него. Ако купувате онлайн отделете време да се запознаете с инструкциите в детайли.
#3 Използвайте столчето за кола обратно на посоката на движение, тъй като тази позиция предлага по-добра защита.

********************

В следващото видео ви предлагаме да видите някой от най-популярните модели столчета за кола, които се предлагат предлагат на пазара през 2019г.


Актуализирано на 01.09.2019


********************

Скъпи приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

В тази статия се опитахме да ви дадем полезна информация, но има вероятност да сме пропуснали и нещо съществено, затова разчитаме и на вас - да ни поправите, да ни критикувате или да ни допълните.

Оставете кратък коментар под статията, като споделите вашия опит или мнение при избора на подобни продукти, препоръчайте ни и друг по-добър продукт, който вие използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете в нашата статия.

Всеки коментар е изключително ценен и полезен както за нас, така и за всички любознателни и отговорни, настоящи и бъдещи родители.



********************

Тук можете да видите всички най-нови модели СТОЛЧЕТА ЗА КОЛА 

Тук можете да видите всички най-нови модели БЕБЕШКИ КОЛИЧКИ

Тук можете да видите най-новите ни ПРОМОЦИИ и НАМАЛЕНИЯ в Бебе Маркет.



********************

Бебе Маркет онлайн е 100% съобразен с регламента 2016/679 на ЕС за GDPR.

ВИЖТЕ ОЩЕ НЯКОЛКО ОТ ПОСЛЕДНИТЕ НИ СТАТИИ :  

Напишете коментар

Бележка: HTML is not translated!