Преждевременно родени деца. Кои са повече - момчета или момичета?

Преждевременно родените деца. Кои са повече - момчета или момичета?

В последните месеци от бременността, всяка бъдеща майка си мисли само за своя термин – заветната дата, в която трябва да се появи дългоочакваното бебе. Понякога обаче бременните биват изненадани и малчуганът решава да излезе на бял свят по-рано от очакваното. Изглежда вероятността това да се случи е по-голяма, ако майката ще има момче.

Според нови данни рискът от преждевременно раждане се повишава с 14 на сто, когато бебето е от мъжки пол. По тази причина момчетата са изложени на по-голяма опасност от смърт или инвалидност. Според професор Джой Лоун по-вероятно е момчетата да страдат от инфекции, жълтеница, усложнения при раждане и други, но най-големият риск за тях се крие в преждевременното раждане.

Това е така, защото дори в утробата момичетата узряват по-бързо. Това означава, че ако две бебета от различен пол се родят в един и същи период, момчето е изложено на по-голям риск от усложнения. По-бързото развитие на бебетата от женски пол им дава предимство, защото имат по-добре развити органи, като белите дробове, например.

Едно частично обяснение за по-големия процент преждевременни раждания на бременните с момчета е, че бъдещите майки по-често имат проблеми с плацентата – прееклампсия или високо кръвно налягане. Всички тези фактори са свързани с по-ранна поява на бебето. Според доктор Коун момчетата просто имат генетична предразположеност да се раждат преждевременно.

В световен мащаб проучвания показват, че около 15 милиона бебета се раждат преждевременно. От тях 1 милион случая завършват със смъртност, заради това, че детето е недоносено. От оцелелите бебета 2,7% са с умерена или тежка инвалидност. В някои страни обаче, гладуването и получаването на по-малко медицински грижи излагат момичетата на по-голям риск от смъртност, отколкото момчетата – въпреки по-бързото развитие на бебетата от женски пол, пише вестник Daily Mail.Write a comment

Note: HTML is not translated!
Sign in with Sign inSign inSign in